LCdSMΟ Louis Claude de Saint Martin γεννήθηκε στην Αμπουάζ, στη Γαλλική επαρχία της Τουραίν, στις 18 Ιανουαρίου του 1743. Ξέρουμε ότι ήταν δικηγόρος στην Τουρ και ότι, κουρασμένος από τις λυπηρές δολοπλοκίες αυτής της ζωής, εισήλθε στο Σύνταγμα του Φουά με την σύσταση του Σουασέλ και κατατάχτηκε ως Μόνιμος Αξιωματικός. Ήταν την περίοδο που υπηρετούσε στο Στρατό, που συνάντησε τον ντε Γκραινβίλ, που ήταν «Elus Cohen».

O L. C. d S. Martin    μυήθηκε στους «Elus Cohen» τον Οκτώβριο του 1768. Για περισσότερο από 6 έτη, θα εφαρμόζει την πρακτική των Εργασιών του Τάγματος. Βαθμιαία αισθάνεται άβολα με τους «θεουργικούς χειρισμούς». Προς το τέλος του 1770, ο L. C. d S. Martin  εγκαταλείπει τον Στρατό και γίνεται Γραμματέας του Μαρτίνεζ. Ο L. C. d S. Martin συνεχίζει να εξελίσσεται απομακρυνόμενος από την «πρακτική» πλευρά των Εργασιών των «Elus Cohen». Το 1777, μετακομίζει στις Βερσαλλίες. Ο Μαρτίνεζ έχει πεθάνει πριν τρία χρόνια.     

Ο L. C. d S. Martin    προσπαθεί να φέρει τους «Elus Cohen» κοντά στις Ιδέες του, του αγνού «θεωρητικού» Μυστικισμού. Η προσπάθειά του αποτυγχάνει και «οι Elus Cohen» παραμένουν πιστοί στους Χειρισμούς, που τούς είχε διδάξει ο Μαρτίνεζ. Ο L. C. d S. Martin είναι ένας εντελώς ανιδιοτελής παράγοντας σ’αυτό το Έργο του Ανασχηματισμού του «Μαρτινισμού» και, έχοντας αποτύχει στους «Elus Cohen», συνεχίζει τη δράση του στους Ερμητικούς Κύκλους και στους Εσωτερικούς «Αρείους Πάγους» της εποχής. Στο Στρασβούργο συναντά τον Ροδόλφο Σάλτζμαν, που ήταν γνωστός για τις μεταφράσεις και τα σχόλιά του πάνω στα έργα του Jacob Böhme . Ο L. C. d S. Martin    συνδέεται με το: «Τάγμα των Αγνώστων Φιλοσόφων». Ο L. C. d S. Martin συνεχίζει την προσωπική αποστολή του, συγκεντρώνοντας ακόλουθους και μαθητές και ταξιδεύοντας εκτενώς. Από το 1790, ο L. C. d S. Martin    έχει εξ ολοκλήρου αποστασιοποιηθεί από το προηγούμενο Έργο του. Κατόπιν τούτου, ο L.C. de S.Martin  πηγαίνει ένα ταξίδι στη Ρωσία. Ο Πρίγκιπας Γκαλίτζιν, που γίνεται μαθητής του «Αγνώστου Φιλοσόφου», διαδίδει τις μυστικιστικές διδασκαλίες του L. C. d S. Martin    μέσα στις τάξεις του Ρωσικού Τάγματος της «Αυστηρής Ναϊτικής Τήρησης».

Έχει μερικές φορές αμφισβητηθεί το ότι ο L. C. d S. Martin δημιούργησε οποιουδήποτε είδους οργάνωση. Τα στοιχεία, αν και μικρά, δεν είναι τελείως απόντα. Βρίσκονται γενικώς, στην προσωπική αλληλογραφία, όπου βλέπουμε αναφορές στην ύπαρξη αυτής, που μερικές φορές αποκαλείται "Societe des Inities” («Εταιρεία των Μυημένων») και άλλες φορές "Societe des Intimes" («Εταιρεία των Οικείων [Φίλων]»). Και στις δύο περιπτώσεις αυτή η Εταιρεία κρύβει το όνομά της πίσω από τα αρχικά "S.I." . Στην πραγματικότητα, όλα αυτά τα ονόματα χρησιμεύουν μόνο για να υποδείξουν ότι, η εν λόγω οργάνωση συγκροτήθηκε από ανθρώπους, που έφεραν τον τίτλο: "Superieurs Inconnus" («Ανώτεροι Άγνωστοι»).

Aφού απομακρύνθηκε από τις πρακτικές των «Elus Cohen» και του ΕλευθεροΤεκτονισμού, ξόδεψε το υπόλοιπο της ζωής του διαδίδοντας την «Μαρτινιστική Δοξασία» σε μία τροποποιημένη μορφή, καθαρά πνευματική και θεωρητική και απαλλαγμένη από θεουργικές ή μαγικές πρακτικές. Ο L. C. d S. Martin    απέκτησε πολυάριθμους οπαδούς σε πολλές χώρες. Αυτοί οι οπαδοί, διακριτικά γνωστοί ως "Superieurs Inconnus" - «Ανώτεροι Άγνωστοι», ομαδοποιήθηκαν σε μία πολύ χαλαρά πλεγμένη οργάνωση, συχνά αποκαλούμενη: "Societe des Inities” («Εταιρεία των Μυημένων»), που αργότερα έγινε γνωστή ως: «Εταιρεία του L.C.d S.Martin». Στην πραγματικότητα, αυτή η οργάνωση δεν δημιουργήθηκε από τον L.C.d S.Martin, απλά εκείνος την ζωντάνεψε βάσει μιας παλαιότερης μυστικής εταιρείας, γνωστής ως: «Τάγμα των Αγνώστων Φιλοσόφων».

Η «Εταιρεία των Μυημένων» του L.C.d S.Martin, βασίστηκε στην «Μύηση». Αυτή ήταν σχεδόν πάντα μια προσωπική και ιδιωτική Τελετουργική Μετάδοση, ιδιαίτερου οικείου χαρακτήρα, απονομής της Τάξης του «Ανωτέρου Αγνώστου» ή “S:::I:::”.

Από τα αρχεία και τα σημάδια στην υπογραφή του γνωρίζουμε πως ο L. C. d S. Martin    ήταν Ρεώ+Κρουά των Elus Cohen. Είναι προφανές επομένως, ότι ο L. C. d S. Martin είχε δικαίωμα μετάδοσης των βαθμών των Elus Cohen . Αμφιβάλλουμε, εντούτοις αν ο βαθμός “S:::I:::”, που μεταδόθηκε από τον L. C. d S. Martin μέσα στη «Εταιρεία των Μυημένων», ήταν ο βαθμός “S:::I:::” , που είχε στους Elus Cohen και που αντιστοιχούσε πιθανώς, στην τάξη "Souverain Juge", ο οποίος ήταν διοικητικός βαθμός. Παρ’ όλα αυτά, «Η Μύηση» που μεταδόθηκε από τον L.C.d S.Martin, αποτελούσε ένα σύνδεσμο με τους Elus Cohen, εξ αιτίας της θέσης του σ’ αυτό στο Τάγμα. Είναι αμφίβολο αν θα μάθουμε ποτέ, πόσο ακριβώς παρείσφρησε η επιρροή των Elus Cohen, στον Τύπο της «Μύησης» του L.C.d S.Martin. Θα φαινόταν λογικό να δεχθούμε ως αρχή, πως η «ουσία» της Μύησης, αυτή που «Μετα-δίδεται» στην πιο μύχια στιγμή της Τελετουργίας, έρχεται άμεσα από το «Τάγμα των Αγνώστων Φιλοσόφων», και ότι «έχει επενδυθεί» με ένα Τυπικό, εν μέρει εμπνευσμένο από τον Τύπο των «Elus Cohen». Η «Προσωπική Μετάδοση» δεν οφείλει τίποτα στον ΕλευθεροΤεκτονισμό, μιας και η «Εταιρεία των Αγνώστων Φιλοσόφων» είναι γνωστό ότι έχει υπάρξει τουλάχιστον 75 έτη, πριν την Μεγάλη Στοά της Αγγλίας.

Απεβίωσε το 1803, αφήνοντας πολλούς Μαθητές σε διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες. Μετά το θάνατό του, οι Μαθητές του συνεχίζουν τη μετάδοση της Μύησης και τη διάδοση της Δοξασίας του «Αγνώστου Φιλοσόφου».

Έγραψε τα : 

  • Ο Ανθρωπος της Επιθυμίας.
  • Ο Νέος Ανθρωπος. 
  • Περί των Αριθμών. 
  • Περί Σφαλμάτων και Αληθείας.
  • Φυσικός Πίνακας μεταξύ Ανθρώπου Θεού και Σύμπαντος.
  • Το Υπούργημα του Ανθρώπου του Πνεύματος.
  • Ίδε ο άνθρωπος (ECCE HOMO).