kotzamanisΟ Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης γεννήθηκε στην Αθήνα  το 1959. Το ταξίδι του στην αναζήτηση του φωτός ξεκίνησε στους Ροδόσταυρους και με τη μύησή του στο Μικτό Τεκτονισμό στις 28 Φεβρουαρίου 1980. Πέρασε στο βαθμό του Εταίρου Τέκτονα στις 15 Μαϊου του ίδιου έτους, και στις 23 Δεκεμβρίου ανυψώθηκε στο βαθμό του ΔιδασκάλουΤέκτονα. Γρήγορα έφτασε στο βαθμό το Εκλεκτού Διδασκάλου των Εννέα (9°). Η άνοδός του στους ανώτερους Τεκτονικούς βαθμούς και η υπάρχουσα ήδη εσωτερική του παιδεία, γρήγορα τον βοήθησαν να κατανοήσει ότι η αναζήτηση του φωτός και της αλήθειας ήσαν αρκετά μακρυά από τους χώρους που του έδωσαν την πρώτη σπίθα. Ετσι σιγά-σιγά, ανέδειξε μιά προσωπικότητα που έμελλε να αφήσει τα σημάδια της ανεξίτηλα σε αυτούς που συνέλαβαν έστω και ελάχιστα το μεγαλείο της προσωπικότητάς του και την εσωτερικότητα των επιλογών του.

Στις 12 Φεβρουαρίου 1982 μυήθηκε στο Μαρτινισμό.

Υπήρξε ο Έλληνας που επηρέασε όσο κανείς άλλος την πορεία του Μαρτινισμού (αλλά και του Τεκτονισμού και όλου του Εσωτεριστικού κινήματος) στην Ελλάδα. Εκδότης βιβλίων και περιοδικών, πολύγλωσσος μεταφραστής, αρθρογράφος και προικισμένος ομιλητής & συντονιστής ομαδικών δραστηριοτήτων. Πολυτάλαντη και πολυσχιδής προσωπικότητα, πρωτοπόρος στην Ελλάδα, με τις άοκνες προσπάθειές του, αφιέρωσε την ζωή του στον «ασθενούντα» άνθρωπο και στις μεθόδους «θεραπείας» του. Ταξίδεψε πολύ, σε Δύση και Ανατολή και μαθήτευσε πρακτικά, στις σημαντικότερες Δυτικές και Ανατολικές Δομές και Ατραπούς της Πνευματικότητας.

Η συνεισφορά του στην ανάπτυξη της Μαρτινιστικής Παράδοσης στην Ελλάδα, υπήρξε, καθοριστική και πρωτοπόρα, αφού αυτός πρώτος έφερε και οργάνωσε στην πράξη Μαρτινιστικές Εργασίες και Δραστηριότητες και επιμελήθηκε την ίδρυση και λειτουργία των πρώτων Στοών του Τάγματος στην Ελλάδα.

Tο 2001 o Sar Gulion, που ενέκρινε την ίδρυση πολλών Μεγάλων Στοών ανά τον κόσμο, ενέκρινε και την ίδρυση της Περιφερειακής Στοάς της Ελλάδας του «Μαρτινιστικού και Συναρχικού Τάγματος», (“Ordre Martiniste & Synarchique - O.M.&S.”). Επί κεφαλής του Τάγματος στην Ελλάδα, ως «Περιφερειακός Διδάσκαλος» τοποθετήθηκε ο Αδ::: Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης, με το μυητικό όνομα “Sar Hieronymous”, αφού οι κατάλληλες εξουσίες τού μεταβιβάστηκαν κανονικά και παραδοσιακά από τον Μεγάλο Διδάσκαλο Sar Mikael. Τα τελευταία του χρόνια ο Αδ::: Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης, εργάστηκε για την επέκταση του Τάγματος στην Βαλκανική Χερσόνησο (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία κ.α.).

Ως αληθινός Μαρτινιστής και πρακτικός «Ιππότης Ευεργέτης», υπήρξε ο εμπνευστής και ο συν-ιδρυτής πολλών Φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων και οργανώσεων, αφιερωμένων στην βοήθεια των ανθρώπων, κάθε ηλικίας, που πλήττονται από την αρρώστια, την εγκατάλειψη και την φτώχεια, οπουδήποτε πάνω στον πλανήτη μας, προκειμένου αυτοί να ανακτήσουν την αυτάρκειά τους, την αξιοπρέπεια τους αλλά και την ενότητά τους.

Κατά τη δραστηριοποίηση του στον Εσωτερισμό συγκρούστηκε πάντοτε με το κατεστημένο του χώρου. Ανέδειξε αξίες που ήσαν λησμονημένες και τάραξε τα νερά σε χώρους που είχε βλαστήσει η αντιμύηση.

Ο Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης μαθήτευσε πρακτικά, στις σημαντικότερες Δυτικές και Ανατολικές μορφές και ατραπούς πνευματικότητας. Πρωτοπόρος στην Ελλάδα, με τις άοκνες προσπάθειές του, με το μεταφραστικό και εκδοτικό του έργο, με την επίσημη εκπροσώπησή τους και με τις οργανωμένες δραστηριότητες - τις δικές του, των συνεργατών και των μαθητών του - έφερε σε ζωντανή λειτουργία, μια πληθώρα μυητικών ατραπών, τις οποίες μέχρι τότε,  μόνον σε βιβλιογραφικές αναφορές συναντούσε ο ενδιαφερόμενος στην Ελλάδα. Το έργο του ουσιαστικά, δεν έχει γίνει ακόμη, γνωστό σ’όλη του την έκταση.

Διετέλεσε κατά καιρούς:

  • Πρώτος Εθνικός Μεγάλος Διδάσκαλος του Αρχαίου και Αρχέγονου Ανατολικού Τύπου Μισραῒμ και Μέμφις για την Ελλάδα.
  • Μεγάλος Διδάσκαλος και Υπατος Ταξιάρχης του Παγκοσμίου Τεκτονικού Τάγματος «HUMANITAS» για την Ελλάδα.
  • Πρώτος Μεγάλος Διδάσκαλος της Κανονικής Μεγάλης Στοάς των Ελευθέρων Τεκτόνων της Ελλάδας.
  • Πρόσθετο μέλος του Υπάτου Συμβουλίου του Αρχαίου και Αποδεκτού Σκωτικού Τύπου (Γενεά 1805) της Ιταλίας.
  • Ύπατος Άγνωστος του Τάγματος του Κρίνου και του Αετού.
  • Επί κεφαλής της Περιφερειακής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδας του «Συναρχικού Μαρτινιστικού  Τάγματος».
  • Θεμελιωτής, Μεγάλος Διδάσκαλος και Υπατος Ταξιάρχης της Υπάτης Ανατολής των Παραδοσιακών Τύπων.
  • Μεγάλος Γραμματέας -Θησαυροφύλακας του A.M.O.R.C. για την Ελλάδα  και την Κύπρο.
  • Επικεφαλής του  C.I.R.C.E.S. για την Ελλάδα.
  • Μέλος του Μεγάλου Πριοράτου της Γαλατίας, του Τάγματος της Μύριαμ, της Οργάνωσης των Θηβών και πολλών άλλων Μυητικών Οργανισμών.

Ο Τριαντάφυλλος Κοτζαμάνης, ο άοκνος αυτός εργάτης της πνευματικότητας, εγκατέλειψε το σώμα του, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια, εν μέσω των δραστηριοτήτων του, στις 16 Δεκεμβρίου 2007.

Οι συνεργάτες και οι μαθητές του σε ολόκληρο τον κόσμο, θα τον θυμούνται πάντοτε, υποσχόμενοι να συνεχίσουν το έργο του.

ΠΗΓΕΣ

1. Ο Φίλος, Συνεργάτης και Μαθητής Του, Π.Λ. από το 1986.